«Қазақстан» шоколадын неден жасайды және алматылықтар арасында қандай конфет түрлері танымал?

«Қазақстан» шоколадын неден жасайды және алматылықтар арасында қандай конфет түрлері танымал?
Сурет: Өңірлік коммуникациялар қызметі

Өңірлік коммуникациялар қызметі бүгін Алматы журналистері «ЛОТТЕ Рахат» фабрикасымен бірлесіп, экскурсия ұйымдастырды

Вафли кәмпиттері, шоколад және кәмпиттерден жасалған жаңа жылдық сыйлықтар. Алматы журналистері үшін Мемлекет басшысының өндірістерде, фабрикаларда және зауыттарда жұмыс істейтін еңбек адамдарына ерекше құрмет көрсету туралы тапсырмасы аясында «ЛОТТЕ Рахат» фабрикасына баспасөз туры ұйымдастырылды, деп хабарлайды Almaty-akshamy.kz.

БАҚ өкілдері мен блогерлер жаңа жылдық сыйлық жиынтықтарын орау және жинау бойынша фабриканың дайындығын, конвейер таспаларын көріп, кондитерлік цехтың атмосферасына енді. 


Тарихы

«ЛОТТЕ Рахат» акционерлік қоғамы 80 жыл бойы өз тарихын жүргізіп келе жатқан Қазақстандағы кондитерлік өнімдердің ірі өндірушілерінің бірі. Кондитерлік өнімдердің алғашқы өндірісі 1942 жылы ликер зауытының алаңдарында, соғыс кезінде Мәскеу мен Харьковтан эвакуацияланған жабдықта ұйымдастырылды. Зауыт өзінің туған күнін жыл сайын 10 қаңтарда атап өтеді. Бүгінгі таңда зауыттың өндірістік қуаты Алматы және Шымкент қалаларында үш алаңда орналасқан.

«Зауыт құрылған бірінші жылы 50 тонна өнім өндірілді, ол бірден майданға және балалар үйлеріне жөнелтілді», - деді экскурсияны бастаған өндіріс жөніндегі директор Марина Крестьянская.

Айта кетейік, бүгінде «ЛОТТЕ Рахат» өзінің «Рахат-Демеу» корпоративтік қайырымдылық қоры арқылы жүзеге асырылатын қайырымдылық қызметпен айналысуды жалғастыруда. Қор жыл сайын балалар үйлеріне және мұқтаж жандарға сыйлықтар ұсынады. Биыл 6000-ға жуық жиынтықпен қамтамасыз ету жоспарлануда.

Өндірісті жаңғырту және тәтті жаңалықтарды енгізу

Фабрикада 10 өндірістік және бір қосалқы (орау) цехтар орналасқан.  Зауыт қызметкерлері жылына 42-ден 62 тоннаға дейін өнім өндіреді. Зауытта барлығы 600-ге жуық түрлі өнім түрлері бар. Жабдықтың өзі Еуропадан, Түркиядан және Ресейден әкелінген. Зауытта 1991 жылдан бері жұмыс істеп келе жатқан ең жаңашыл жабдықтар да бар. Бұл неміс конвейері, ол жылына қарамастан, Германиядан келген кондитерлерді таң қалдырған, бүгінде толық қуатта жұмыс істейді. Цех шеберлері жабдықтың жұмыс жағдайын бақылайды.

«Жақында біз шоколадты батон конфеттерін шығаратын жабдықты сатып алдық», - деп хабарлады өндірісте.

Фабрика өте үлкен және Жібек жолы-Зенков, Қалдаяқов-Мақатаев алаңындағы «Көк» базардың маңын алып жатыр.

Өндіріс жөніндегі директор Марина Крестьянская экскурсия өткізіп, зауыт тарихы мен үздік жұмысшылары жайлы жазылған стендтерді көрсетті. Мысалы, фабрикада ондаған жылдар ішінде тұтас әулеттер қалыптасты, ал қазіргі уақытта мұнда барлығы 1600-ге жуық адам жұмыс істейді. Негізінен әйелдер, зауыт жұмысшысының орташа жасы - 41.

«ЛОТТЕ Рахат» өнімдерін өндіруге арналған шикізат әртүрлі елдерден әкелінеді. Негізгі ингредиент-шоколад өндіруге арналған какао бұршақтары Ганадан әкелінеді.

«Бізде какао бұршақтарын бастапқы өңдеуден өтеді, яғни біз ешқандай шоколад массаларын, глазурь дегендерді сатып алмаймыз, бәрін өз өндірісімізде, таза какао майында өндіреміз», - деп атап өтті Марина Крестьянская.

Баспасөз туры барысында журналистерге үш ауысымдық режимде жұмыс істейтін төрт өндірістік желісі бар «№1 Цех» көрсетілді. Мысалы, бірінші қатарда пралинді-жылтыратылған кәмпиттер шығарылады. Олар «Алтын құм», «Маки Алатау», «Белочка» сияқты конфеттер. Екінші желі – 850. Мұнда ішіне бір нәрсе салынған шоколадты кәмпиттер шығарылады. Осы желіде «Рахат», «Достық», «Гармония» кәмпиттері өндіріледі, сондай-ақ мұнда «Рандеву», «Ажар», «Құттықтаймыз», «С праздником!» деп аталатын қораптағы конфеттер де құйылады.

Үшінші желіде вафлиден жасалған пралин-жылтыратылған кәмпиттер шығарылады. Бұл кеңестік кезеңнен бері келе жатқан «Мишутка», «Умка» тәттілері, олардың бұрынғы атаулары - «Мишка косолапый», «Красная шапочка».

Ал төртінші желі – «Қазақстан» жүз граммдық шоколад құйылатын кондитерлік фабриканың ең басты орны. Сол жерде «Томирис», «Алматы» және тағы басқа шоколадтар құйылады.

«ЛОТТЕ Рахат» кәмпиттерін біздің еліміздің тұрғындары ғана емес, оларды Ресей, Өзбекстан, Германия, Моңғолия және Қытайдан келген тәтті жегіштер қуана күтеді. 

Фабрикада жаңа жылға дайындық қыркүйектен бастап дайындалады

Алматылық журналистерге «ЛОТТЕ Рахат» фабрикасында жаңа жылдық сыйлық жинақтары қалай жиналатынын көрсетті. Айтпақшы, фабрикада жаңа жылдық мерекелерге дайындық қыркүйекте басталып, желтоқсанның ортасында аяқталады.

Журналистерге жаңа жылдық сыйлық жиынтықтарының қаптамасы көрсетілді. Олардың ассортименті жыл сайын өзгеріп отырады, жаңа жылдық жиынтықтар наурыз айынан бастап бекітіле бастайды. Ең көбі жаңа жылдық жиынтықтардың 64 түрі болды, биылғы жылы 36 атау. Бұл әртүрлі салмақтағы калькуляциялардың жаңа жылдық жиынтығы.
Алматылықтар жаңа жылдық жиынтықтарды ғана емес, сүйікті кәмпиттердің қатарына: «Барбарис», «Вечер», «Маска», «Умка», «Қазақстан» сүтті-вафельді батончиктері бар. Әр қаптама бойынша дизайн тобы жұмыс істейді.

Тәулігіне 150-180 тонна тәтті

Фабриканың тәуліктік өндірісі орта есеппен 150-180 тоннаны құрайды. Жоғарыда айтылғандай, зауыт үш ауысымда жұмыс істейді: бірінші 7,5 сағат, екіншісі 7 сағат және үшінші 8 сағат. Жұмысшылар, әдетте, болашақ кондитерлерді дайындайтын «Перспектива» оқу орталығында дайындалады, бірақ ол үшін арнайы білімсіз де жұмысқа тұруға болады.

Зауыт жұмысшыларының бірі Элеонора Ибрагимова зауытқа 2006 жылы келді. Бүгінде ол шоколад цехында жұмыс істейді. ПОО бітіріп, практикадан өтіп, «ЛОТТЕ Рахатқа» жұмысқа орналасты.

«Бізде өте тату ұжым бар, шоколадпен жұмыс істейміз, оны, әсіресе өзімізді жақсы көреміз. Көбі: «Жалыққан шығарсың» деп сұрайды, ешқашан жалыққан емеспіз, біз оны қуана жейміз. Әсіресе менің балаларым жақсы көреді, Мен көп балалы анамын» - деп бөлісті Элеонора.

Цехтағы әйелдер күні бойы аяқта тұрып жұмыс істейді, бірақ олар мұндай режимге үйренген. Жабдықтың шуылына да үйренген. 
Эпилог орнына

● «ЛОТТЕ Рахат» кондитерлік фабрикасы әрбір алматылықтың өмірінде маңызды орын алады. Зауыт маңынан өткенде ваниль мен шоколадтың хош иісі ұзақ уақыт бойы жақсы әсер қалдырады. Қазір зауытта тәтті өнімдердің кең ассортименті бар — кәмпиттер, шоколад, печенье, вафли және зефир. Сондай-ақ, тізімде қант алмастыратын «На здоровье!» өнімі де бар.
Кәсіпорынның өндіріс пен сатуды дамыту жоспарлары бар, сондықтан жаңа қызметкерлер қажет. Қызметкерлер үшін жақсы әлеуметтік жағдайлар жасалған. Ірі кәсіпорын адамдарға тұрақты жұмыс пен кепілдендірілген бәсекеге қабілетті жалақы ұсынады.

Алматы қаласының ӨКҚ ұйымдастырған баспасөз турына қатысушылардың барлығында жағымды әсерлер қалды. Кәсіпорында санитарлық нормаларды сақтауға ерекше көңіл бөлінеді, бұған БАҚ өкілдері де көз жеткізді.