Жарғанаттар ғалымдарға вирустан қорғануға көмектеседі

Жарғанаттар ғалымдарға вирустан қорғануға көмектеседі
Сурет: Faktiler.kz

Донской мемлекеттік техникалық университетінің ғалымдары әріптестерімен бірлесіп жаңа вирустардың пайда болуына жарғанаттардың ішек микроорганизмдерінің әсерін зерттеді. Авторлардың пікірінше, кейбір бактериялардың қасиеттері адамды жарғанаттардың денесінде дамып жатқан патогендерден қорғауға көмектеседі. Зерттеу нәтижелері Scientific Reports журналында жарияланған, деп хабарлайды Almaty-akshamy.kz РИА Новостиға сілтеме жасап.

Жарғанаттар - 30 жылға дейін өмір сүретін жәндік қоректі және жемісті қоректі жануарлар, бұл сүтқоректілердің көпшілігінің стандарттары бойынша аз уақыт емес. Зерттеушілер бұл кезеңде олардың ағзаларында көптеген инфекциялар жиналып, мутацияға ұшырап үлгеретінін атап өтті.

ДМТУ ғалымдары түсіндіргендей, жарғанаттарды осы қауіптен қорғайтын факторлардың бірі - ас қорыту жүйесіндегі кейбір сүт қышқылы бактериялары. Олар ішектегі табиғи жасушалық мутациялардың жылдамдығына әсер етеді, бұл жаңа агрессивті патогендердің пайда болуына ғана емес, сонымен қатар жеке адамның ДНҚ-ның өзгертуге де бейім келеді. Оларды оқшаулау арқылы зоонозды вирустарды басу үшін препараттар жасай алатынына сарапшылар сенімді. Сондай-ақ, олардың пікірінше, бұл ауру әлі жабайы табиғат шеңберінен шықпаған кезеңде мұндай инфекциялармен күресу механизмін жасауға мүмкіндік береді.

«Сүт қышқылы бактерияларының қорғаныш әсері антиоксиданттық қасиеттермен, яғни тотығуды тежеу ​​қабілетімен анықталады. Олар ағзадағы бос радикалдардың деңгейін төмендетеді - белсенді оттегі молекулаларын азайтып, жасушалық құрылымдарды, соның ішінде ДНҚ-ны «жояды». Жарғанаттар үшін, бос оттегінің артық болуы өткір мәселе болып табылады, сондықтан оларға тиімді антиоксиданттар қажет», - деп түсіндірді ДМТУ биоинженерия және ветеринарлық медицина факультетінің деканы Алексей Ермаков.

Ғалымдар жарғанаттардың нәжісінен 59 түрлі сүт қышқылы штаммдарын бөліп алып, жасушалардағы тотығу өзгерістеріне сезімтал люкс биосенсорлары арқылы олардың антиоксиданттық қасиеттерін талдады. Осылайша анықталған бактериялар инфекцияны басу үшін дайын құрал ретінде пайдаланылуы мүмкін, немесе олардан белсенді затты бөліп алып, оның негізінде дәрі жасауға болады.